Eerste app die waarschuwt bij te snel rijden met boetehoogte

Eerste app die waarschuwt bij te snel rijden met boetehoogte

Bepaal zelf hoogte snelheidsboete tijdens het rijden

10 oktober 2014 – Vanaf vandaag is het mogelijk om tijdens het rijden te worden gewaarschuwd voor eventuele boetes. De app MAXS laat zien hoe hard er wordt gereden en waarschuwt bij te snel rijden met het weergeven van de hoogte van een boete. Het doel hiervan is het informeren van automobilisten tijdens het rijden over de maximumsnelheid op snelwegen en lokale wegen. Een waarschuwing bij te snel rijden en het direct zien van de boetehoogte kan geld besparen en mensen bewegen naar lagere en veiligere snelheden.

Kosten te hard rijden in Nederland

Uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van gegevens van het CJIB  blijkt dat het aantal boetes sinds 2013 zijn gestegen met 10%. Er zijn 7,9 miljoen auto’s in Nederland. Dat betekent dat er gemiddeld ongeveer één boete per auto is uitgedeeld in 2013. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) stuurde 7,7 miljoen boetes aan automobilisten die te hard reden. In 2012 waren dat nog ongeveer 7 miljoen boetes. Het totaalbedrag van alle boetes in 2013 is 467 miljoen euro. Gemiddeld betaalden de automobilisten een boete van 60 euro. Maurice Mulders van Innovactory legt uit: ‘Deze app heeft alle potentie geld te besparen en de wegen veiliger te maken.‘

Ongevallen door snelheid op wegen

Het aantal doden door verkeersongevallen in Nederland lagen vorig jaar op 570 mensen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Minder snelheid op wegen kunnen bijdragen aan meer veiligheid. Cijfers.net publiceerde eerder de vuistregel: wanneer de snelheid met 1 kilometer per uur afneemt vallen er 3 procent minder gewonden en 5 procent minder doden. De app MAXS vergroot de verkeersveiligheid door gebruikers op de hoogte te stellen van de maximumsnelheid tijdens hun reis. Automobilisten krijgen hierdoor een duidelijk beeld over hun snelheid en hoe hard er gereden mag worden. Het is de eerste app die de tijdsgebonden maximumsnelheden heeft geïmplementeerd. De app vraagt geen interactie en op een veilige handsfree manier worden gebruikers visueel en auditief geattendeerd bij overschrijding van de maximumsnelheid.

 

maxs_android_press